Διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της Siemens

Διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της Siemens

Αρ. Πρωτ. 5717/05.02.08

Προς:
- Υπουργό Δικαιοσύνης


Η υπόθεση διαφθοράς και διακίνησης μαύρου χρήματος του πολυεθνικού ομίλου της Siemens απασχολεί την κοινή γνώμη τόσο στην χώρα μας όσο και στην Γερμανία από το 2005, όταν και αποκαλύφθηκε η υπόθεση δωροδοκίας υψηλά ιστάμενων προσώπων της χώρας μας προκειμένου να ανοίξουν τις κατάλληλες πόρτες για την ανάθεση έργων στην Εταιρεία Siemens.
Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για την υπόθεση δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος σε μυστικούς λογαριασμούς από στελέχη της Εταιρείας Siemens για μίζες σε ανώτατη στελέχη της χώρα μας προκειμένου να ανατεθούν στην Siemens μεγάλα έργα κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Ποιοι πήραν τις "μίζες" της SIEMENS στην Ελλάδα;» (Αρ. Πρωτ. 2055/6-12-06).

Η έρευνα που διεξάγεται για την χορήγηση μιζών στην χώρας μας προκειμένου η Siemens να αναλάβει μεγάλα έργα επικεντρώνεται κυρίως στην ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πιο συγκεκριμένα στην προμήθεια του συστήματος C4I.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η έρευνα του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Siemens τη διαλεύκανση της υπόθεσης, το ύψος των χρημάτων που διακινήθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας που εμπλέκονται στην υπόθεση δωροδοκίας φθάνει το 1,3 δις. ευρώ, εκ των οποίων φαίνεται ότι το ποσό των 100 εκ. ευρώ διακινήθηκε στην χώρα μας τα τελευταία 17 χρόνια.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης:

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διερεύνηση του παραπάνω σκανδάλου από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας μας;

- Ποιος είναι ο βαθμός συνεργασίας των ελληνικών δικαστικών αρχών με τις αντίστοιχες αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γερμανίας, στα πλαίσια της αποκάλυψης των εμπλεκομένων προσώπων στην χώρα μας;

- Έχει αλλάξει το καθεστώς συμμετοχής της Siemens σε διαγωνισμούς προμηθειών προς το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση διακίνησης μιζών για την ανάθεση έργων;

Απάντηση Υπουργείου